2016.09.07
Büki sajt Monosbél
A 2005-ben alapított sajtkészítő vállalkozás célja a régi idők sajtkultúrájának folytatása, minőségi természetes termékek előállítása mellyel gazdagodhat a magyar gasztronómiai és étkezési szokások sora.
A családi vállalkozás Mónosbélben található a Bükk-hegységben Eger és Szilvásvárad között lévő kis faluban.A vállalkozás létrejöttét megelőzően a tulajdonosok hosszú évekig Európa több országában dolgoztak a gasztronómia és élelmiszeripar területén.Hegyvidéki sajtmanufaktúrájukban saját termelésű kecsketejből és az üzemhez tartozó hegyvidéki magyartarka tehéntejből készítik sajtjaikat.
A sajtház a falu közepén az Arany János utca végén található. Itt készítik a friss és érlelt sajtokat. A feldolgozó része egy sajt hidegkonyha, valamint egy tufakőből kialakított érlelő pince, és egy vendégfogadásra kialakított terasz, ahol 10-40 fő részére tudnak sajtkóstolót tartani.
Tradíció: a magyarok erdélyi sajtkészítő kultúrájának alapjait tanulmányozva, és ezeket a tradicionális technológiát alkalmazva folyamatosan készítik és fejlesztik a hegyvidéki érlelt félkemény sajtokat. Szezonálisan különböző sajtkülönlegességeket is készítenek, melyben a tökéletesség és a változatosság elérése a cél. Tufapincében érlelt faszenes sajtukhoz a Bükkben található faszénégetők jelenléte adta az ötletet.
Forrás: gourmet24.hu