2023.05.28
Magyarország Tortája 2023 - a döntősök
A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhetedik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére.
A versenyt hatalmas érdeklődés kíséri, évről évre egyre többen és egyre nagyobb kíváncsisággal várják az ünnepi tortát.
A versenyre a magyar cukrászat hagyományain alapuló, főként magyar alapanyagokra épülő tortákat vár az Ipartestület. Idén az új, kreatív ötletek mellett, olyan specialitásokkal is lehetett nevezni, amik már korábban bizonyítottak a cukrászdákban és megfeleltek az idei versenykiírásnak.
Az idei verseny újdonsága volt, hogy az alábbi, nemzeti értékekből és Hungarikumokból összeállított alapanyagkosárból minimum egyet fel kellett használni a nevezett tortáknál:
újfehértói fürtös meggy,
kalocsai fűszerpaprika-őrlemény,
tokaji aszú,
magyar akácméz,
gyógynövények (pl. kamilla, levendula, menta, citromfű, rozmaring, vagy kakukkfű)
Idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről, a versenyre 35 torta nevezése érkezett. Érdekesség, hogy bár a választható alapanyagok közül csak egyet volt kötelező felhasználni, sok versenyző akár két-három összetevőt is kombinált a tortájában.
A kötelező elemek és a gyümölcsök mellett idén több tortában megjelent a tejbegríz és a sajt, a választható gyógynövények közül pedig szinte mindegyiket használták a versenyzők.
Az idei döntős torták a következők:
BETYÁROS MÁLNA - Füredi Krisztián - Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső
CSERSZEGI FŰSZERES-MANDULÁS TORTA - Németh Béla - Sütibolt, Keszthely
MANDULA KAJSZI - Sztaracsek Ádám és Szirmai Péter - Jánoska Cukrászda, Komárom
MERENGŐ - Szabóné Tarján Barbara - Nonna Desszertbár, Szada
SPICCES FÜGE RESPEKTUS - Lakatos Pál - Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós
LEVENDULÁS ÁLOM - Antipina Iuliia - Cakes & More by Garannikova, Budapest
Forrás: abc24 media