Ha valaki 10 éve azt mondta volna, hogy egy hegyi kis faluban fogunk élni Budapesttől 100 km-re és hatalmas üstökben a legkülönfélébb lekvárokat fogjuk főzni, biztos megmosolygom?
Tősgyökeres pestiek lévén ez a variáció nem szerepelt terveink között. Egy véletlen kirándulás során beleszerettünk Nagybörzsönybe és egy 120 éves parasztházba. Itt ragadtunk hát. Ma már ez az otthonunk, itt élünk és dolgozunk és egy kicsit sem vágyunk vissza Pestre.
A lekvárkészítés is egy hirtelen ötlet volt. Falusi turizmussal kezdtünk el foglalkozni és vendégeink szerettek volna valami helyi terméket vinni ajándékba, emlékbe. Nagybörzsöny bogyósgyümölcs termő vidék így elsőként a ribizlikkel és a málnával próbálkoztunk. A kész lekvárokat "felöltöztettük" és egyedi saját kézírású címkével láttuk el. A siker nem maradt el nem csak hogy eladtuk az összes lekvárt, de sorra jöttek a rendelések az ismerősök ismerőseitől. Aki megkóstolta továbbadta jó hírünket. A kis lekvárfőző lábost egyre nagyobbra cseréltük. Ma már 80 literes üstökben főzzük a lekvárokat. Fantáziánk szárnyalni kezdett. Szinte minden gyümölcsből készítünk ma már lekvárt az erdei gyümölcsöktől a trópusi finomságokig. A trópusi gyümölcsöket és az áfonyákat kivéve minden gyümölcs magyar termelőtől származik. Próbálunk mindent helyben beszerezni.
A munkafolyamat a magozástól a díszítésig kizárólag kézzel történik. Hagyományos eljárással fatüzelésű üstben főzzük termékeinket. A lekvárok mellett sikeresek a szörpjeink is. A szörpöket (a hárs és a pitypang) kivételével hideg eljárással készítjük, hogy beltartalmi értékük megmaradjon.
www.lekvar-lak.hu